Hur allt började - Jag minns mitt första uppdrag som bröllopsfotograf

Att fotografera bröllop är något av det roligaste jag vet. Framförallt när man får vara med från förberedelserna och hela vägen fram till slutet. Man får vara en viktig del i en (oerhört) viktig dag och föreviga känslor som längtan, förväntan, nervositet och inte minst den vackra kärleken. 

Att jag började fota bröllop var lite av en slump. Det var år 2010 och jag var ganska så aktiv på fotocommunityn "Fotosidan.se". På Fotosidan kunde man lägga ut sökes- och finnesannonser. Jag skrev en kort annons om att jag kunde ställa upp för att fotografera bröllop för en symbolisk summa pengar. Jag trodde nog egentligen inte att någon skulle nappa. Varför mig liksom? Jag hade ju bara fotograferat för mig själv hittills. Lite naturbilder, lite stadsbilder, något enstaka porträtt. Men så en dag (26 maj närmare bestämt) damp det ned ett mail från Samira som skrev att hon av en slump såg min annons (hon skulle egentligen leta efter en begagnad systemkamera) och hon tittade på min portfolio och gillade mina bilder. Så hon undrade om jag kunde fotografera hennes och Petters bröllop som skulle hållas den 10 juli strax utanför Göteborg vid Nääs slott. Gissa om jag blev glad! 

Petter och Samira. En favoritbild från mitt första bröllop som fotograf.  

Petter och Samira. En favoritbild från mitt första bröllop som fotograf.  

Jag träffade Petter och Samira ungefär en månad innan bröllopet skulle äga rum. Vi var då ute vid Nääs Slott och hade en liten picknick. Vi gick igenom detaljerna och hur vi tänkte kring fotograferingen (hur mycket tid vi hade på oss, lite olika platser vi kunde ta bilder på). Att ha ett par som Petter och Samira för sin första fotografering var verkligen tacksamt eftersom de båda var oerhört trevliga och tillmötesgående! 

Den 10 juli var det då dags. Det var oerhört varmt och strålande sol, vilket inte är de bästa förutsättningarna för bröllopsfotografering enligt mig (lätt molnigt tycker jag om mest). Det var verkligen en högsommardag och jag släpade runt på all min kamerautrustning och jag tror nog jag svetsade ut två, tre liter vätska under den dagen. Tur att vi höll oss mycket i skuggan! Jag minns att jag tyckte att hela fotograferingen gick oerhört fort. Från det att den första bilden togs till den sista bilden vid minglet efter vigseln.

Efterarbetet minns jag som roligt och krävande, vilket i och för sig alla redigeringar efter bröllop är. Men just det första bröllopet vill man ju testa sig fram mycket för att se vad man gillar och vad som passar bäst, innan man lär sig allt det. Idag sitter mycket i ryggmärgen vilket har snabbat upp mitt arbetsflöde rejält. 

En annan bild från mitt första bröllop. Min bildstil skiljer sig en hel del från hur den ser ut idag. Men man måste ju börja någonstans!

En annan bild från mitt första bröllop. Min bildstil skiljer sig en hel del från hur den ser ut idag. Men man måste ju börja någonstans!

Jag har mycket att tacka Samira och Petter för. Dels för att de vågade anlita mig och dels för att de hade tålamodet att låta mig få testa och prova mig fram. 

Historien om varför jag bytt från Wordpress till Squarespace.

2011 skaffade jag Wordpress.org, en egen domän och teman genom Graph Paper Press (GPP) och fotografmaxnorin.se föddes. Innan dess hade jag ett antal olika bloggar på Wordpress.com (och även på andra plattformar) men genom att skaffa en egen domän och även professionell design från GPP så hittade jag en stabil plattform att arbeta ifrån och möjlighet att nå ut till fler människor. Nu fyra år senare har jag gått ifrån Wordpress till Squarespace istället. Varför flyttar jag från en av världens största plattformar för bloggar och hemsidor? Det finns flera anledningar för det här bytet, bland annat så tycker jag att Squarespace är mer avskalat, rent och en enklare plattform för mina ändamål (som är fotografering). Tycke och smak förändras genom åren och de teman som GPP har att bidra med tilltalar mig inte särskilt mycket längre. Dessutom har de haft väldigt få nya teman senaste tiden vilket får mig att undra hur mycket det går för det företaget? 

Den här flytten kunde ha gått mycket smidigare än vad den gjort. På grund av ett problem med en XML-fil (kortfattat används en XML-fil för att inmportera mina tidigare sidor, bilder och kommentarer från Wordpress hit till Squarespace). Det här problemet har verkligen gett Squarespace support något rejält att bita i. Efter fyra olika supportmedarbetare har nu deras tekniker gett sig på mitt ärende så vi får se vart det slutar. Det här problemet här ändå varit positivt för jag fick anledningar till att gå igenom flera år gamla bröllopsbilder och se de här bilderna i nytt ljus. Därför skiljer sig en del bröllopsbilder från hur de såg ut tidigare. 

Hur som helst så ser jag ser fram emot att komma igång ordentligt här med mina bilder och även skrivandet! 

Hoppas att ni också kommer att trivas här!