Stadsfoto - Sandwallsplatsen Borås

Stadsbilder - Sandwallsplatsen Borås


Eftersom jag bor mitt i Borås är det lätt att kila ut när ljuset är fint. Sandwallsplatsen ligger mer eller mindre rakt utanför min port, vilket inte är helt fel.
Igår så fick jag möjligheten att testa mitt nya ND-filter från Haida och deras 100 mm-serie. Äntligen ett ND-filter i bra kvalitet! Än så länge är jag väldigt nöjd med hur det presterar. 

Sigma 24 mm f/1,4 Art

Okej, så här om veckan så skrev jag att jag ville investera i ett vidvinkelsobjektiv. Att fota enbart med ett 50 blir ju ganska begränsade även om 50 mm är en väldigt mångsidig vinkel. Funkar både för porträtt och för landskaps- och stadsfotografering. Men ett vidvinkel är mer eller mindre ett måste. Och eftersom jag är oerhört nöjd med Sigmas Art-objektiv bestämde jag mig för att fortsätta på den inslagna vägen och körde på deras 24 mm och häromdagen kom det på posten.
     Canons 24 f/1,4 L II kostar nästan dubbelt så mycket som Sigmas men skillnaden i bildkvalitet är väldigt liten. Den stora skillnaden mellan de båda objektiven är att Canons har bättre vädertätning. Men det känner jag att jag får leva med. 

Varför just 24 mm? Varför inte skaffa sig en vidvinkelszoom med ännu större brännvidd? Personligen gillar jag att arbeta med fasta brännvidder. Kvaliteten blir högre men det gör också att man blir lite utmanad själv när man ska komponera bilderna. Jag satsar mycket på att fota bröllop och en större brännvidd än 24mm används väldigt sällan. 

De här bilderna är alla tagna med 24 mm nu under morgonen och bild nr 1 och 2 är aningen beskurna. 

Mina första intryck av detta objektiv är väldigt bra och jag känner att jag kommer ha stor nytta av det, både för stads- och naturfoto men även i bröllopsfotograferandet där bländare 1,4 kommer vara till stor nytta när man fotar inne i kyrkan vid sämre förutsättningar gällande ljuset.