Fuji + äldre objektiv = sant

För några år sedan fick jag ta över min pappas gamla analoga kamera, Canon EF med två objektiv. Ett canon 100mm f/2,8 S.S.C och ett Tokina 35 mm f/2,8. De här objektiven har inte använts något utan de har legat längst in i garderoben. En fördel med Fujis X-kameror är att de har en väldigt snygg retro design och att det finns mängder av adaptrar som är enkla att använda. Så i början av veckan fick jag hem en liten adapter från Novoflex som kostade runt 150 spänn. Så nu kan jag på ett väldigt enkelt vis använda de här objektiven. 

Här är bilder från igår när jag var ute i lekparken med sonen. Att fota barn med manuell fokus när jag inte är van är ju aningen utmanande, men jag tycker det blir väldigt bra när fokus träffar rätt. 

(Klicka på bilderna för att öppna de separat)

Sigma 24 mm f/1,4 Art

Okej, så här om veckan så skrev jag att jag ville investera i ett vidvinkelsobjektiv. Att fota enbart med ett 50 blir ju ganska begränsade även om 50 mm är en väldigt mångsidig vinkel. Funkar både för porträtt och för landskaps- och stadsfotografering. Men ett vidvinkel är mer eller mindre ett måste. Och eftersom jag är oerhört nöjd med Sigmas Art-objektiv bestämde jag mig för att fortsätta på den inslagna vägen och körde på deras 24 mm och häromdagen kom det på posten.
     Canons 24 f/1,4 L II kostar nästan dubbelt så mycket som Sigmas men skillnaden i bildkvalitet är väldigt liten. Den stora skillnaden mellan de båda objektiven är att Canons har bättre vädertätning. Men det känner jag att jag får leva med. 

Varför just 24 mm? Varför inte skaffa sig en vidvinkelszoom med ännu större brännvidd? Personligen gillar jag att arbeta med fasta brännvidder. Kvaliteten blir högre men det gör också att man blir lite utmanad själv när man ska komponera bilderna. Jag satsar mycket på att fota bröllop och en större brännvidd än 24mm används väldigt sällan. 

De här bilderna är alla tagna med 24 mm nu under morgonen och bild nr 1 och 2 är aningen beskurna. 

Mina första intryck av detta objektiv är väldigt bra och jag känner att jag kommer ha stor nytta av det, både för stads- och naturfoto men även i bröllopsfotograferandet där bländare 1,4 kommer vara till stor nytta när man fotar inne i kyrkan vid sämre förutsättningar gällande ljuset.  

Historien om varför jag bytt från Wordpress till Squarespace.

2011 skaffade jag Wordpress.org, en egen domän och teman genom Graph Paper Press (GPP) och fotografmaxnorin.se föddes. Innan dess hade jag ett antal olika bloggar på Wordpress.com (och även på andra plattformar) men genom att skaffa en egen domän och även professionell design från GPP så hittade jag en stabil plattform att arbeta ifrån och möjlighet att nå ut till fler människor. Nu fyra år senare har jag gått ifrån Wordpress till Squarespace istället. Varför flyttar jag från en av världens största plattformar för bloggar och hemsidor? Det finns flera anledningar för det här bytet, bland annat så tycker jag att Squarespace är mer avskalat, rent och en enklare plattform för mina ändamål (som är fotografering). Tycke och smak förändras genom åren och de teman som GPP har att bidra med tilltalar mig inte särskilt mycket längre. Dessutom har de haft väldigt få nya teman senaste tiden vilket får mig att undra hur mycket det går för det företaget? 

Den här flytten kunde ha gått mycket smidigare än vad den gjort. På grund av ett problem med en XML-fil (kortfattat används en XML-fil för att inmportera mina tidigare sidor, bilder och kommentarer från Wordpress hit till Squarespace). Det här problemet har verkligen gett Squarespace support något rejält att bita i. Efter fyra olika supportmedarbetare har nu deras tekniker gett sig på mitt ärende så vi får se vart det slutar. Det här problemet här ändå varit positivt för jag fick anledningar till att gå igenom flera år gamla bröllopsbilder och se de här bilderna i nytt ljus. Därför skiljer sig en del bröllopsbilder från hur de såg ut tidigare. 

Hur som helst så ser jag ser fram emot att komma igång ordentligt här med mina bilder och även skrivandet! 

Hoppas att ni också kommer att trivas här! 

Nya hemsidan!

Välkommen till min nya, fräscha hemsida! Sidan är under uppbyggnad och kommer att fyllas på med tiden då jag har lite problem med överflyttningen från min gamla Wordpress-blogg. Jag kommer främst att fokusera på bröllop på startsidan och hålla porträttfotot till bloggen. 

Jag hoppas att ni gillar hur det ser ut och att sidan känns lättöverskådlig. Tycker ni att något saknas eller har andra synpunkter får ni gärna säga till. 

Min förhoppning är att hålla den här bloggen någorlunda aktiv med bilder och tankar om mitt fotograferande.

Må väl!

//Max